zondag 27 mei 2012

Kaapverdische Eilanden, Sal - Santa Maria mei 2012


Kaapverdië of de Kaapverdische eilanden (Portugees: Cabo Verde), officieel de Republiek Kaapverdië, is een land bestaande uit een eilandengroep voor de westkust van Afrika. Sal (of Ilha do Sal) is een van de eilanden van Kaapverdië, behorend tot de Barlavento-groep, de Bovenwindse Eilanden.



Weerinfo:
Wanneer moet je naar Sal en wanneer niet? De volgende link geeft een overzicht per maand met de meest wind zekere bestemmingen.


• Windstatistieken: De volgende overzichten geven een goed beeld van de windstatistieken op Sal. 



Wil je een compleet historisch overzicht van het aantal dagen per maand met meer dan 4 Bft dan kun je terecht op Windguru. Voor Sal Ponta Preta zijn de volgende statistieken beschikbaar.

• Actuele windverwachtingen:

De maanden december t/m mei zijn de maanden met de meeste wind. Hoewel wij tijdens ons verblijf in mei elke dag konden varen zijn januari t/m april de echte hoogseizoen maanden voor de wind en loopt het kiteseizoen op z'n einde; zo sluiten eind april al veel kitesurfscholen op het eiland. 

Kite-Spot Info:
In het zuiden van Sal zijn meerdere kitesurfspots rondom het dorpje Santa Maria te vinden. Op alle spots kan gevaren worden met de meest voorkomende wind vanuit het noordoosten.

Ponta Preta is van alle spots de meest beroemde en beruchte spot aan de zuidwest kant van het eiland. Op deze spot is de Noordoostelijke wind side offshore en kunnen de golven met swell vanuit de juiste westelijke richting flink oplopen.

Aangeraden ervaringsniveau advanced - experienced.

Santa Maria baai ligt direct aan het dorpje van Santa Maria. De wind vanuit het noordoosten is in deze baai offshore en door de bebouwing van het dorp vlagerig; met name de eerste paar 100mtr uit de kust. Verder uit de kust wordt de wind constanter. Omdat de wind over land komt en de overwegende swell richting vanuit het noorden is, is het een echte flatwater spot. Als de swell hoog genoeg is, dan vormen aan de uiteinden van de baai mooie wavespots met holle point break golven.

Aangeraden ervaringsniveau intermediate - experienced.



Kitebeach / Cabessa Salina ligt ten noordoosten van Santa Maria. Deze spot is makkelijk te bereiken met de auto (10 minuten). De vele 'pick-up taxis' brengen je erheen voor Euro 7,- per enkele reis. Omdat Kitebeach aan de oostkant van het eiland ligt is het een van de weinige spots met aanlandige / sideshore wind. De swell komt ook vaak uit het noordoosten waardoor je naast wind ook op bijna alle dagen mooi golven hebt. Het is een aanrader om genoeg eten en drinken mee te nemne. Omdat de spot afgelegen is zijn er geen barretjes aanwezig. Bij uitzondering schijnt er een local te zijn die (waarschijnlijk in het hoogseizoen) het strandhutje uitbaat als strandtent; maar je kunt er niet op rekenen.

Voor beginners vinden de meeste lessen op kitebeach plaats. Maar zonder enige ervaring blijkt het toch een lastige spot te zijn om het snel te leren. Dit komt met name door de stroming en de vaak aanwezige golven. Wie een een goede kiteschool zoekt kan ik de volgende school aanraden Kiteboarding Club Sal.

Aangeraden ervaringsniveau beginner - experienced.









Klik hier voor een korte video van o.a. Ponta Preta en Kitebeach.

Waar moet je op letten:

  • Bij laag water komen rotsen/stenen bloot te liggen.
  • Op de meeste spots is de overwegende wind offshore.
  • De offshore wind is vlagerig.
  • De zon is op Sal erg sterk; het is aan te raden je goed in te smeren (Spf 30-50)

Vlucht:
Voor het boeken van vluchten naar Sal ben je redelijk beperkt. Maatschappijen als TAP voeren directe vluchten uit, maar zijn relatief duur - rond 600 euro. Het is daarom aan te raden om te boeken via een organisatie als Arke, omdat je dan ook direct de accomodatie erbij kan boeken.

Het meenemen van kitegear valt bij Arke alleen niet onder de normale bagage limiet van 20kg. Let op dat Kaapverdie door Arke niet wordt gezien als verre bestemming; voor het meenemen van een aparte tas met je kitegear wordt dan Euro 40,- per enkele reis gerekend. Soms maken ze op Schiphol de fout door Kaapverdie als verre bestemming te rekenen; dan zijn de kosten Euro 80,- per enkele reis.

Accomodatie:
Zoals eerder aangegeven is het aan te raden om een compleet pakket met vlucht te boeken. Via Arke zijn enkele all inclusive resorts van het RIU te boeken, maar deze hebben als nadeel dat ze ver buiten het dorpje van Santa Maria liggen. Het is een aardig eind lopen naar het centrum van het dorp. In Santa Maria zijn genoeg andere opties (niet allemaal all inclusive), die in of op loopafstand van het centrum liggen.
Een goed hotel/appartement dat via Arke te boeken is Aparthotel Ponta Preta. Deze accomodatie ligt in een rustige buurt op 5 minuten loopafstand van het centrum en biedt een goede prijs kwaliteit. De accomodatie biedt ruimte aan 2/3 personen en heeft een aparte douche en een keuken. Het ontbijt is simpel en inbegrepen in de prijs. Verder kun je gebruik maken van de gratis Wifi aansluiting.






8 opmerkingen:

  1. Hey Mark,

    Super handig dit; ik was eerst in de veronderstelling dat je voor golven naar Santa Maria moest maar als ik het goed begrijp kun je - als je ponta preta niet aankunt - beter gewoon naar Kitebeach.

    Ik vraag me nog even af wat je aanraadt wat betreft vervoer; wijs om een auto te huren? En heb je daar nog tips voor?

    Bedankt!

    Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marike,
    Dank voor je bericht.
    Op Kaapverdië rijden allemaal locals (kan niet missen) met pickups af en aan naar kitebeach. Kost iets van €5,- per ritje van 10/15 min. Je kan dan ook afspreken wanneer ze je moeten ophalen. Kortom auto huren is geld weggooien; behalve als je het hele eiland wilt over touren. Maar die moeite kan je je ook besparen; er is weinig te zien ;-)

    Veel plezier als je gaat. Vanaf mei zal ik een update maken met bevindingen over Boa Vista (ander eiland Kaapverdie). Kan ik mooi ff vergelijking maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wil in midden juni er heen gaan, ik krijg het net voor elkaar om een poosje op mn board te staan.. mn man heeft al veel meer ervaring. Is dit een goede plek om heen te gaan en hoe is de wind in juni?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi,
      Ik ben zelf nooit in juni geweest, maar eind mei en toen elke dag wind gehad. Maar weet wel dat juni de uitloper van het windseizoen is. Sommige kitescholen zijn dan ook al dicht. Maar volgens de windstatistieken moet je zeker nog wel kunnen rekenen op een paar winderige dagen.

      Wat betreft de spot - kitebeach - afhankelijk van de hoogte van de golven moet je er als beginner ook wel kunnen varen. Al denk ik wel dat er makkelijkere plekken zijn om te beginnen.

      Een ander punt om te overwegen is, dat er op Sal verder niet veel te doen/zien is. Dus als je alleen voor het kiten gaat, dan zou het wel eens kunnen tegenvallen als de wind niet komt.

      Succes met jullie beslissing en wens jullie alvast een mooie kitevakantie toe :-)

      Verwijderen
  4. Hoi Marc,

    Wij gaan binnenkort naar Sal. Ben een beginner. Kun jij mischien een kite adviseren om mee te nemen. Ik denk dat een all round model wel goed is. Dank

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je op zoek bent naar een goede allround kite om lekker mee verder te leren zou ik kiezen voor een F-one Bandit. Maar wel een vanaf 2015 en nieuwer. Mbt de maten 10m en 7m kom je een heel eind mee.
    Kitebeach is een mooie spot om verder te leren; kan rondom het beachhouse wel druk worden. Maar als je meer up of downwind gaat wordt het een stuk rustiger.
    Veel plezier op Sal :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Mark, dank voor tips :-) twijfel tussen de North Evo en Fone bandit. Neig naar de Evo. Hoor dat Fone 2015/16 een klittenband safety heeft. Lijkt me niet veilig! Kun jij de Mito&Djo kiteschool aanbevelen? Frits

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Frits, de klittenband safety is al lang niet meer. Vanaf 2015 gewoon mechanische quick release op de bar. Zelfde soort systeem als alle andere merken. Weet zeker dat de Bandit je goed zal bevallen. Kite die makkelijk stuurt; niet teveel pull heeft op de bar en druk op de benen geeft. Kite waarmee je makkelijk lange tijd op water blijft.
    Mitu en djo echt aanrader; geen betere leraar en persoonlijkheid dan Mitu. Je kan de bandit vast testen bij Mitu :-)

    Veel plezier alvast op Sal.

    Gr Marc

    BeantwoordenVerwijderen