donderdag 17 januari 2013

Kaapverdie - Boa Vista, Sal Rei - Mei 2013

Kaapverdië of de Kaapverdische eilanden (Portugees: Cabo Verde), officieel de Republiek Kaapverdië, is een land bestaande uit een eilandengroep voor de westkust van Afrika. Boa Vista is een van de eilanden van Kaapverdië, behorend tot de Barlavento-groep, de Bovenwindse Eilanden.




Weerinfo:
Wanneer moet je naar Boa Vista en wanneer niet? De volgende link geeft een overzicht per maand met de meest wind zekere bestemmingen. Goede maanden om te gaan zijn januari t/m mei.


• Windstatistieken: De volgende overzichten van Windfinder en Planet Windsurf geven een goed beeld van de windstatistieken op Boa Vista. 



                                            Source: Planet Windsurf

Wil je een compleet historisch overzicht van het aantal dagen per maand met meer dan 4 Bft dan kun je terecht op Windguru. Boa Vista zijn de volgende statistieken beschikbaar.

• Actuele windverwachtingen:

De maanden december t/m mei zijn de maanden met de meeste wind. Hoewel wij tijdens ons verblijf in mei elke dag konden varen zijn januari t/m april de echte hoogseizoen maanden voor de wind en loopt het kiteseizoen op z'n einde; voordeel is wel dat het lekker rustig is op het water. 

Kite-Spot Info:
Rondom het hele eiland bevinden zich meerdere kite-surf spots. De bereikbaarheid (4X4 nodig???), kans op wind (wel of niet thermisch), en windrichting lopen ver uiteen. Zelf heb ik alleen op onderstaande twee spots gevaren:

RIU Karamboa ligt in het Westen onder de hoofd'stad' Sal Rei; de spot ligt direct aan het hotel&resort RIU Karamboa. Wel zo relaxed als je hier dan ook verblijft.

Omdat deze spot aan de westkant van het eiland ligt en de overwegende windrichting op Boa Vista vanuit het Noordoosten komt, is de wind hier side-offshore. De wind heeft hier een (vlagerige) thermisch karakter, waardoor deze gedurende de dag toeneemt met de temperatuur en vaak enkele knopen meer is dan op de aanlandige spots in het noorden (Ponta Antonia) en oosten (Ervatao).
Aangezien het strand een cirkelvormige shape heeft, varieert de mate waarin deze sideshore of offshore is. Mocht je toch in de problemen komen en afdrijven door de offshore wind, dan is er altijd nog een rescue-post die je van het water kan komen halen voor Euro 50,-

De spot heeft verschillende omstandigheden wat golven betreft. Het eerste deel, net buiten het hotel, is de wave spot. Meer naar het noorden is de flat-water spot; hoe noordelijker je gaat des te vlakker het water wordt. Althans dat is wat ik gehoord heb, want in de week dat wij er waren was de gehele baai zo goed als flat, met alleen wat shorebreak golven.

Naast het open water is er ook nog een lagune die niet verbonden is met de open zee. Voor beginners worden hier de eerste lessen gehouden. Wie een een goede kiteschool zoekt kan ik de volgende school aanraden Surfvista. Je kan afhankelijk van het seizoen je kitegear hier stallen voor Euro 25,-/50,- per week. En kun je gebruik maken van de 'faciliteiten' - afspoelen van je gear etc.





Aangeraden ervaringsniveau beginner - experienced.

Santa Antonia is een spot in het noorden van het eiland. Deze spot wordt gevormd door een kleine baai. Omdat de baai niet heel groot is, kun je hier niet met hele grote aantallen tegelijk kiten. Met een mannetje of 15 op het water is het vol.

De wind op Ponta Anonia is pall onshore, maar stabieler dan aan de westkant. Door het ontbreken van het thermische effect is de wind vaak enkele knopen lager dan op RIU Karamboa.

De golven komen in mooie lijnen direct onshore binnenstromen. In het begin van de baai zijn de golven laag, maar worden hoger naarmate je meer naar buiten vaart. De golven breken van binnen naar buiten, waardoor je op sommige plekken lekker kan golfrijden.

Aangeraden ervaringsniveau intermediate - experienced.

Hoe kom je er? Met een 4X4 taxi kun je hier naartoe. Duur van de trip is ongeveer 45 minuten en kost per jeep Euro 65,- Wij hebben dit gedaan met 7 man met gear, dus dan vallen de kosten nog wel mee. De chauffeur blijft de hele dag aanwezig. Het is aan te raden om genoeg eten en drinken mee te nemen, want verder is er helemaal niets.










Waar moet je op letten:
  • Op de meeste spots is de overwegende wind side- offshore.
  • De offshore wind is vlagerig.
  • De zon is op Boa Vista is erg sterk; het is aan te raden je goed in te smeren (Spf 30-50)

Vlucht:
Voor het boeken van vluchten naar Sal ben je redelijk beperkt. Maatschappijen als TAP voeren directe vluchten uit, maar zijn relatief duur - rond 600 euro. Het is daarom aan te raden om te boeken via een organisatie als Arke, omdat je dan ook direct de accomodatie erbij kan boeken.

Het meenemen van kitegear valt bij Arke alleen niet onder de normale bagage limiet van 20kg. Let op dat Kaapverdie door Arke niet wordt gezien als verre bestemming; voor het meenemen van een aparte tas met je kitegear wordt dan Euro 40,- per enkele reis gerekend. Soms maken ze op Schiphol de fout door Kaapverdie als verre bestemming te rekenen; dan zijn de kosten Euro 80,- per enkele reis.

Accomodatie:
Het is aan te raden om een compleet pakket met vlucht te boeken. Via Arke zijn enkele all inclusive resorts van het RIU te boeken. De kosten buiten het hoogseizoen vallen voor een week mee en liggen onder de Euro 1000,-
Let op dat als je bij het RIU boekt, dat je kiest voor RIU Karamboa; het RIU Touareg resort ligt namelijk helemaal in het zuiden.

Het resort ligt op 10 minuten afstand van het centrum van Sal Rei en biedt een goede prijs kwaliteit. Eten en drinken zijn all inclusive, dus onbeperkt, en van goede kwaliteit. De kamers bieden ruimte aan 2/3 personen met douche en zijn ruim genoeg. Het is wel aan te raden om je kite gear te stallen, anders wordt de kamer wel wat aan de kleine kant.

De enige minpuntjes aan het resort zijn het dure wifi internet, en de volgevroten mede touristen. Maar aan dat laatste raak je wel gewend ;-)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten